පේරු රාජ්යයේ මේ වගේ අර්තාපල් විශේෂ ගණනාවක් දකින්නට පුලුවන්
පේරු අර්තාපල් සඳහා මාර්ගෝපදේශයක්

පේරුහි බොහෝ රසවත් හා වටිනා භෝග අතර , අර්තාපල් තරම් දීප්තිමත් කිසිවක් නැත. මෙම හාඩි භෝගය ලෝකයේ වැඩිපුරම ආහාරයට ගන්නා එළවළු වර්ගයයි, එබැවින් එය ලොව පුරා නිධන් කර තිබීම පුදුමයක් නොවේ - පේරු යනු අර්තාපල් වැඩිපුරම වර්ධනය වන ස්ථානයයි.
පේරු හි අර්තාපල් ඉතිහාසය
විද්යාඥයන් විශ්වාස කරන්නේ මීට වසර 13,000කට පෙර පේරු, බොලිවියාව සහ චිලී යන ඇන්ඩියන් කඳුකරයේ අර්තාපල් වර්ධනය වූ බවයි . මීට වසර 7,000 කට පමණ පෙර ඇන්ඩීස් හි ජීවත් වූ මිනිසුන් අර්තාපල් වගා කළ අතර දුෂ්කර දේශගුණික තත්ත්වයන් යටතේ වගා කිරීමට ඇති හැකියාව ගැන බෝගයට ප්රශංසා කළහ. 1500 ගණන්වල ස්පාඤ්ඤ ජාතිකයන් විසින් අර්තාපල් යුරෝපයට ගෙන එන ලදී. මෙම භෝගය මුලදී මිථ්යා විශ්වාස සමඟ මුණගැසුණු අතර, අවසානයේදී එය බොහෝ යුරෝපීයයන්ගේ ආහාර වේලෙහි ප්රධාන ආහාරය බවට පත්විය.
අද, අර්තාපල් ජාත්යන්තර ආහාර අනාරක්ෂිතභාවයට එරෙහි සටනේ විභව බල කරුවෙකු ලෙස ප්රධාන සංවිධාන විසින් සලකනු ලැබේ . ඔවුන්ගේ දෘඪතාව සහ විවිධාකාර තත්වයන් තුළ වර්ධනය වීමට ඇති හැකියාව සම්පත් හිඟ කලාපවල ආහාර වගා කිරීම සඳහා විශිෂ්ට විකල්පයන් බවට පත් කරයි. ලීමා හි ජාත්යන්තර අර්තාපල් මධ්යස්ථානයේදී, පර්යේෂකයන් මෙම අදහස කෙරෙහි අවධානය යොමු කරන අතර ලොව පුරා කුසගින්න තුරන් කිරීමට අර්තාපල් උපකාරී වන ආකාරය අධ්යයනය කරති. පේරු අර්තාපල් බැංකුවක නිවහනක් ද වන අතර එය අර්තාපල් බීජ දහස් ගණනක් ආරක්ෂිත සුරක්ෂිතාගාරයක ගබඩා කරයි.
ඔබ කවදා හෝ පේරු ආහාර වෙළඳපොලක් හරහා ඇවිද ගොස් ඇත්නම්, රට තුළ බෝග බහුලව ඇති බව ඔබ දන්නවා - නමුත් පේරු අර්තාපල් වර්ග 4,000 කට වඩා ඇති බව ඔබ දන්නවාද ? (සහ තවත් ප්රභේද තවමත් සොයාගෙන ඇත!) ඔබ කැමති කුමන ආකාරයේ රස, වර්ණ සහ සූදානම කුමක් වුවත්, ඔබ කැමති පේරු අර්තාපල් තිබේ.
පේරු අර්තාපල් යනු කෙටි කෑමවලට වඩා වැඩි ය
අර්තාපල් නිසැකවම රසවත් හා තෘප්තිමත් වේ, නමුත් ඒවා එදිනෙදා ආහාර ලෙස පමණක් භාවිතා නොවේ - ඒවා පේරු උරුමයේ කොටසක් ලෙස ගැඹුරින් අගය කරනු ලැබේ. යැපුම් ගොවීන් සහ ප්රාදේශීය ප්රජාවන් ඓතිහාසික දේශීය සම්ප්රදායන් ආරක්ෂා කිරීම සඳහා විවිධ අර්තාපල් වර්ග වගා කරති. විශේෂ අර්තාපල් වර්ග බොහොමයක් පේරු ප්රජාවන් අතර වෙළඳාම් කර තෑගි කරනු ලැබේ. පේරු හි සමහර විශේෂ අර්තාපල් වර්ග මංගල තෑගි හෝ වෙනත් ගෞරවනීය භාණ්ඩ ලෙස පවා ලබා දේ.
පේරු හි අර්තාපල් සමහර විට පරිපූර්ණ පිළියම් සහ ඖෂධ සඳහා භාවිතා වේ. හිසරදය සමනය කිරීමට සහ සමේ කෝපයට ප්රතිකාර කිරීමට ඔෟෂධීය ගුණ ඇති බව පැවසේ. ඒවා සම රැකවරණයේදී වයස්ගත වීම වැළැක්වීමේ මෙවලමක් ලෙසද භාවිතා කර ඇත. ඇත්ත වශයෙන්ම, පිටි සහ මධ්යසාර වැනි සංයෝග සෑදීමට අර්තාපල් භාවිතා කළ හැකිය.
පේරු අර්තාපල් වර්ග
මෙහි ලැයිස්තුගත කිරීමට බොහෝ අර්තාපල් වර්ග ඇති අතර, පේරු ආහාර සහ සම්ප්රදායන් අතර විශේෂයෙන් ජනප්රිය ලෙස කැපී පෙනෙන ඒවා තිබේ. මෙන්න ඔබට හමුවිය හැකි ජනප්රිය පේරු අර්තාපල් වර්ග කිහිපයක් , ඒවා කැපී පෙනෙන වර්ණ, හැඩයන් සහ වයනය සමඟින්:
Papa Blanca: සුදුමැලි සුදු සෙවන සහිත තද සුදු අර්තාපල්.
Papa Amarilla: කහ අර්තාපල් පිසූ විට ඉතා මෘදු වේ.
Pa pa Huamantanga: සුදු මස් සහිත අර්තාපල්, නමුත් කහ අර්තාපල් හා සම්බන්ධ පොහොසත් වයනය. එය පොදු ප්රියතම එකක් වන අතර, ඔබ එය බොහෝ විට ඉස්ටුවක් තුළ රසවිඳිනු ඇත.
Papa Púrpura: පිසූ විට තරමක් නිල් පැහැයට හැරෙන දම් පැහැති අර්තාපල්. මෙම අර්තාපල් රාජකීයයන් විසින් අනුභව කරන ලද ඉන්කා යුගයේ විශේෂයෙන් නිධානයක් විය.
Papa Peruanita: විචිත්රවත්, බහු-වර්ණ සමක් සහ පොහොසත් රසයක් සහිත අර්තාපල්.
Papa Tarmeña: මෙම ජනප්රිය අර්තාපල් papa peruanita වලට සමාන වන අතර, එය රසවත් ප්රියතම කෑමක් වන causa හි බහුලව භාවිතා වේ. ඔබට මෙම බදින ලද අර්තාපල් අනුභව කළ හැකිය.
Papa Cóctel: සුදු අර්තාපල් සිහිගන්වන දැඩි රසයක් සහිත කුඩා, පැණිරස කොක්ටේල් අර්තාපල්. ඒවා තනිවම හෝ විචිත්රවත් අර්තාපල් සලාදයක කොටසක් ලෙස රසවත් ය.
Papa Rosada: Papa canchan ලෙසද හැඳින්වේ , රෝස සම සහ සුදු ඇතුළත ඇති අර්තාපල්.
Papa Perricholi: ජනප්රිය හා සාපේක්ෂව නව ප්රභේදයක් වන අතර එය සුදු සහ පැණිරසයි.
Papa Huayro: මෙම අර්තාපල් එහි පොහොසත් රසය සඳහා ප්රසිද්ධ වන අතර බොහෝ විට කෑමක් සඳහා අමතර රසයක් එක් කිරීමට භාවිතා කරයි.
Chuño: මෙම ශීත කළ වියලන ලද අර්තාපල් සමහර Quechua ප්රජාවන් තුළ සාම්ප්රදායික අමුද්රව්යයක් ලෙස සේවය කරයි. චූනෝ ඉන්කා යුගයට පෙර සිටම අනුභව කර ඇත. ඒවා සෑදීම සඳහා, ප්රදේශවාසීන් කුඩා අර්තාපල් මාලාවක් බිම අතුරා, සිසිල් උෂ්ණත්වයේ දී කැටි කිරීම සඳහා එක රැයකින් එළිමහනේ තබයි. දිවා කාලයේදී, අර්තාපල් මත හිරු බැස යන විට, ප්රදේශවාසීන් ඒවා පාගා දමා ජලය සහ සම ඉවත් කරති. චුනෝ තනියම හෝ සුප් හෝ ඉස්ටුවක් වැනි කෑමවල කොටසක් ලෙස අනුභව කරනු ලැබේ.
Oca: මෙම දීප්තිමත් වර්ණ අල අර්තාපල් සඳහා තරඟකරුවෙකු වේ - එය බොහෝ සමාන වරප්රසාද ලබා දෙන නමුත් එයටම ආවේණික වූ වර්ගයකි. මෙම භෝගය මුලින්ම පැමිණියේ පුරාණ සංස්කෘතීන් විසින් භුක්ති වින්ද උස් ඇන්ඩීස් කඳුකරයේ සිටය. අදටත් බොහෝ පේරු ආහාරවල ඔබට එය සොයාගත හැකිය. Oca රෝස, දම්, රතු, සුදු හෝ තැඹිලි වැනි වර්ණවලින් වර්ධනය වේ. එහි හැපෙනසුළු ගුණයක් මෙන්ම බොහෝ දෙනා ප් රිය කරන නොවරදින පැණි රසක් ද ඇත. එය පැණිරස හා රසවත් කෑම දෙකෙහිම කොටසක් ලෙස විශිෂ්ට රසයක් ඇත.
Camote (Sweet Potato): බතල (හෝ camote ) ඔවුන්ගේ රසකාරක සගයන්ට සමාන විය හැකි නමුත්, ඔවුන්ගේ නමට පටහැනිව, ඔවුන් අර්තාපල් වැනි එකම ශාක පවුලක නොවේ. බව, සඳහන් camote වසර දහස් ගණනක් තිස්සේ පේරු සංස්කෘතියේ කොටසක් වී, සහ ඉපැරණි පේරු පිඟන් භාණ්ඩ මත පෙන්වා තිබේ තිබේ. ඔබට විවිධ ප්රමාණවලින් සහ හැඩයන්ගෙන් කැමොට් සොයා ගත හැකි අතර එය තවමත් ඇමසෝනියා සහ අයකුචෝ වැනි ප්රදේශවල වගා කෙරේ.
ප්රසිද්ධ පේරු අර්තාපල් කෑම
අර්තාපල් පිළිබඳ සම්භාව්ය පේරු අත්දැකීමක් ලබා ගැනීමට බලාපොරොත්තු වන්නේද? උත්සාහ කළ යුතු දේ මෙන්න.
හේතු
Causa පොඩි කළ කහ අර්තාපල්, අජි ගම්මිරිස් සහ ලෙමන් යුෂ විවිධ පිරවුම් විකල්ප සමඟ ඒකාබද්ධ කරයි. අවසාන ප්රති result ලය සුළු සුළු පෙනුමක් සහ ප්රියමනාප සුදෝ වයනය ඇත. Causa ඇත්තෙන්ම කලා කෘතියකි, කෑමට සහ බැලීමට.
සල්චිපපාස්
ජනප්රිය වීදි කෑමක් වන සල්චිපපාස් හරක් මස් සොසේජස් සහ ෆ්රයිස් එකට එකතු කර රසවත් සෝස් එකක් සමඟ එකතු කර ඇත. ගමනේදී අර්තාපල් වලට ආශා කරන ඕනෑම කෙනෙකුට එය පරිපූර්ණ ආහාරයකි.
තාත්තා ඒ ලා හුවාන්කේනා
මෙම රසවත් ආහාරය පේරු පුරා සොයාගත හැකිය. Papa a la Huancaína සමන්විත වන්නේ ක්රීම් (සහ කුළුබඩු සහිත) Huancaína සෝස් තුළ තම්බා කහ අර්තාපල් ය. පිඟානට තම්බා බිත්තර, සලාද කොළ, ඔලිව් සහ අජි අමරිලෝ ද ඇතුළත් වේ. රසවත් ආහාර වේලක් නම් කර ඇත්තේ උස්බිම් නගරයක් වන Huancayo අනුව ය.
ලොමෝ සල්ටාඩෝ
පේරු හි සෑම තැනකම ඔබට සොයා ගත හැකි මෙම ආදරණීය ආහාරය, එහි මූලාරම්භය චිෆා (චීන-පේරු) ආහාර වේලෙහි ඇත. එයට හරක් මස්, බත්, සෝයා සෝස්, තක්කාලි සහ - විශේෂයෙන් - බැදපු අර්තාපල් ඇතුළත් වේ. එය ඇසෙන තරමටම රසයි!
පේරු අර්තාපල් කෑම උත්සාහ කිරීමට කොහෙද
පේරු හි ඕනෑම තැනක ඔබට විශිෂ්ට අර්තාපල් කෑම සොයා ගත හැකිය. එනම්, ඔබ විශාල නමක් ඇති භෝජනාගාරයක් අමුද්රව්ය ඉදිරිපත් කරන්නේ කෙසේදැයි බැලීමට සොයන්නේ නම්, උත්සාහ කිරීමට තැන් කිහිපයක් මෙන්න:
පූජනීය නිම්නයේ එම්.අයි.එල්
පූජනීය නිම්නයේ ඇති මෙම ලෝක මට්ටමේ අවන්හල "ආගමික අත්දැකීමක්" ලෙස හැඳින්වේ . ඔබ සංචාරය කරන විට, ඇන්ඩියන් පරිසර පද්ධති අටක වැඩෙන භෝග පිළිබිඹු කරන එක් එක් පාඨමාලාවේ අමුද්රව්ය සමඟින්, ඔබ පාඨමාලා 8ක ආහාර වේලක් භුක්ති විඳිනු ඇත. බොහෝ පිරිනැමීම්වල අධි-දේශීය අර්තාපල් ප්රභේදවල නව්ය භාවිතයන් දක්වයි.
ලීමා හි මයිඩෝ
2017 දී ලතින් ඇමරිකාවේ හොඳම ආපන ශාලාව ලෙස නම් කරන ලද Maido, Japenese-Peruvian fusion ( Nikkei ලෙස හැඳින්වේ ) පිළිබඳ විශේෂීකරණය කරයි. අපූරු දේශීය අමුද්රව්ය ආධාරයෙන්, Maido ඔබට කිසිදා අමතක නොවන අද්විතීය ආහාර වේලක් පිරිනමයි. අර්තාපල් රසයක් සඳහා, අර්තාපල් ක්රීම් පිරවූ ඩිම් සම් ඩම්ප්ලිං උත්සාහ කරන්න.
ලීමා හි Astrid y Gaston
සූපවේදී ගැස්ටන් ඇකුරියෝ සහ ඔහුගේ බිරිඳ පේස්ට්රි චෙෆ් ඇස්ට්රිඩ් ගට්ෂේ අතර මෙම සහයෝගීතාවය ලීමා ප්රදේශවාසීන් අතර ප්රියතම එකක් වේ. මෙනුව සම්පූර්ණයෙන්ම පේරු ප්රියතමයන් කෙරෙහි අවධානය යොමු කරයි. තැළුණු අර්තාපල් සහ අජි පැන්කා සමඟ ආපනශාලාවේ ග්රිල් කරන ලද බූවල්ලා අර්තාපල් මුහුදු ආහාර සමඟ පරිපූර්ණ ලෙස මිශ්ර කළ හැකි ආකාරය පිළිබඳ විශිෂ්ට උදාහරණයකි.
ලීමා හි ඉසොලිනා
ඉසොලිනාගේ ඉහළ මට්ටමේ සුවපහසු ආහාර ඔබ ප්රිය කරන සුවපහසු රසයන් නිර්මාණය කිරීම සඳහා අර්තාපල් මත දැඩි ලෙස ඇදී යයි. පොහොසත් අර්තාපල් ඉස්ටුවක් වන Cau Cau con Sangrecita ඇණවුම් කරන්න.
පේරු අර්තාපල් කෑමක් ඔබම පිළියෙළ කිරීමට අවශ්යද? පේරු හි දේශීය වෙළඳපොලක් අසල නවත්වන්න, පිරිනැමෙන සියලුම අර්තාපල් වල දීප්තිමත් වර්ණ සහ විවිධත්වය ලබා ගන්න, උපදෙස් විමසීමට බිය නොවන්න. ඔබට රසවත් යමක් සමඟ ගෙදර යාමට සහතිකයි.
ඔබේම පේරු ආහාර වික්රමය සඳහා සූදානම්ද? වැඩි විස්තර සඳහා අප හා සම්බන්ධ වන්න!